Gå til innholdet
istock-883802032_small

Sommerlykke på grillen - tilbehør som hever grillsmaken

Uansett hva du skal grille i sommer er tilbehøret til grillmaten med på å skape det ultimate grillmåltidet. Noe av tilbehøret kan også med fordel grilles, som for eksempel alle mulige slags grønnsaker.

I butikken får du kjøpt ferdig tilbehør til grilling, som for eksempel friske salatblandinger, fersk aioli med bakt hvitløk, spicy jalapeno-dressing med rømme, eller en klassisk potetsalat. Du vil imidlertid få en større anerkjennelse for grillmåltidet hvis du lager potetsalaten fra bunnen selv. Her er en oppskrift på en lun potetsalat som passer utmerket til omtrent alt du kan putte på grillen. Dessuten er den veldig enkel å lage.

Lun potetsalat:

  • Poteter
  • Dijon sennep
  • Hvitløk
  • Rødløk
  • Hvitvinseddik
  • Olivenolje
  • Salt og pepper
  • Kruspersille eller bladpersille

Kok poteter til de er nesten ferdige, de skal være litt harde. Hvor lenge du skal koke dem avhenger av størrelsen, men rundt 15-20 minutter pleier å være passe. La potetene avkjøle seg litt mens du ordner resten, og det er fort gjort.

Hell en god olivenolje i en dyp form til det dekker hele bunnen. Det er bedre med for mye enn for lite. Hell i en skvett hvitvinseddik og 2 gode spiseskjeer dijon sennep. Bruk en gaffel til å blande alt godt sammen. Så tilsetter du finhakket hvitløk, bruk gjerne mange fedd, rødløk skåret i skiver, og salt og pepper.

Skjær de lunkne potetene i passe skiver og legg de i formen. Så blander du alt forsiktig sammen, før du drysser over kruspersille eller hakket bladpersille på toppen.

Denne lune potetsalaten smaker helt himmelsk.

Enkle og gode marinader

Skal du grille storfekjøtt, kylling eller svinekjøtt kommer du ikke til å angre hvis du marinerer kjøttet før du griller det. Det er i tillegg godt å pensle marinade på kjøttet underveis mens du griller. Her er oppskrift på noen enkle marinader som vil gjøre underverker med grillmåltidet ditt.

Honningmarinade for kylling og svinekjøtt:

  • 0,5 dl god olivenolje
  • 2 ss honning
  • 1 ts finhakket ingefær
  • Saft fra en halv sitron
  • Smak til med salt og pepper

Enkel marinade for storfekjøtt:

  • 0,5 dl god olivenolje
  • 0,5 dl soyasaus
  • 2 ss honning
  • Saft fra en halv sitron
  • Salt og pepper etter behag

Ølmarinade med citrus:

  • 1 stk finhakket rød chili
  • Litt revet ingefær
  • 1 dl lys øl (gjerne lager)
  • 0,5 dl god olivenolje
  • Et halvt hvitløksfedd (eller et helt)
  • Salt og pepper etter smak.

Disse tilbehørene vil garantert være med på å gi deg sommerlykke på grillen i sommer.

Grønnsaker er perfekt på grillen

Du kan grille alle slags grønnsaker. Grillen får frem den friske smaken i grønnsakene, enten du griller tomater, hele rødløker, chili, mais, paprika, squash, aubergine, hvitløk eller asparges. Husk at grillen skal være skikkelig varm før du begynner å grille. Her kan du lese hvordan du får et perfekt resultat hver gang du griller.